Wanneer ga je samenwonen met je partner?

Samenwonen, dat is een groot en belangrijke stap in je leven. Het moment dat je elke dag met je partner in het leven staat. Maar wat is het juiste moment om te gaan samenwonen?

Eén ding is zeker: je wilt niet in een situatie terechtkomen waarin je alle moeite, kosten en risico’s moet doorstaan ​​om samen een plek te vinden om te beseffen dat het een verkeerde keuze was en helemaal opnieuw moet verhuizen, of erger nog, uit elkaar gaat.

We gaan je in dit artikel tips geven zodat je een betere keuze kunt maken wat betreft samenwonen. Je moet namelijk rekening houden met een aantal dingen. Daarnaast kun je aan een aantal momenten herkennen dat jullie echt aan toe zijn. Dus lees snel door!

De gemiddelde leeftijd en duur van de relatie wanneer je gaat samenwonen

We houden ervan om ons te vergelijken met andere mensen, maar staar je daar niet blind op. Het moet voor jullie beide fijn zijn om samen te gaan wonen.

Volgens het CBS zijn vrouwen gemiddeld 26,3 jaar oud wanneer ze voor het eerst gaan samenwonen. Bij mannen ligt de leeftijd iets hoger, namelijk 28,3 jaar. Over het algemeen woont 34,9% van de 25-jarigen samen met iemand anders.

Er zijn weinig onderzoeken gedaan wat de gemiddelde relatieduur is wanneer stellen gaan samenwonen. Volgens een Amerikaans onderzoek woont 25% van de stellen na vier maanden bij elkaar. 50% woont gaat na een jaar samenwonen, 70% van de stellen wonen samen na twee jaar. 10% van de gevraagde stellen woonden na vier jaar nog niet samen.

Samenwonen: kunnen jullie deze checklist afvinken?

Voordat je gaat samenwonen is het belangrijk om zeker te weten dat jullie beide klaar zijn voor deze stap. We hebben hieronder een aantal punten genoteerd wat je eventueel met je partner kan bespreken.

Persoonlijk

Woon je momenteel nog bij je ouders? Dan is het goed om jezelf af te vragen of je er persoonlijk klaar voor bent. Het is namelijk een beste stap om op je eigen benen te staan. Denk aan taken zoals schoonmaken, verzekeringen, bankzaken en eten koken. Natuurlijk is het aan het begin een beetje spannend, maar het wendt vanzelf. Er zijn namelijk al miljoenen mensen je voor gegaan en daar is het ook niet zonder slag of stoot gegaan. Als je er nog niet klaar voor bent, maar je partner wel, bespreek dan met haar of hem waarom je denkt dat je er nog niet klaar voor bent.

Je levensfase

Welke levensfase zit jij en je partner? Past hier het samenwonen in? Als student wil je maximaal genieten van het leven. Minimaal twee keer uitgaan in de week, maar wellicht is je partner al fulltime aan het werk. Het is niet handig wanneer je partner de volgende ochtend moet werken en jij die nacht pas om 4 uur thuiskomt.

Je hebt commitment opgebouwd

Het is van belang dat je lang bij elkaar bent en commitment hebt opgebouwd. Hebben jullie al heel lang een relatie en zijn jullie er klaar mee om bij de schoonouders op de bank te zitten? Dit kan een signaal zijn dat jullie klaar zijn voor de volgende stap. Het is dan een minder grote stap om te gaan samenwonen.

Je bent gezamenlijk op vakantie geweest

Op vakantie gaan lijkt veel op samenwonen. Je bent namelijk voor een kortere tijd bij elkaar. Ben je wel eens met je partner één of twee weken met elkaar op vakantie geweest en heb je er 100% van genoten? Wanneer je met elkaar op vakantie gaat kun je namelijk de gewoonten van je partner leren kennen. Gelukt? Zijn jullie twee echt maatjes? Check!

Je kunt dealen met de troep van je partner

Een slordig persoon die bij een net persoon in zal gaan, zal niet automatisch netter worden. Andersom exact hetzelfde. Kortom: kun je omgaan met de troep omgaan van een ander? Het is namelijk één van de grootste ergernissen van samenwonen. Gaat de vieze onderbroek direct de wasmand in of laat je hem in je slaapkamer hangen? Ga hier met elkaar in over gesprek.

Je hebt al eens een hevige ruzie overleefd

Heb je wel eens een heftige ruzie overleefd met je partner? Dat zal de relatie alleen maar versterken. Het maakt je alleen maar meer klaar om een plek met hem of haar een plek te delen. Je kunt daardoor leren hoe je partner herstelt van een meningsverschil. Je zult dit nodig hebben wanneer je gaat samenwonen.

Jullie denken hetzelfde over huisdieren

Huisdieren, je kunt je er urenlang mee vermaken en maken na loop van tijd onderdeel van het huis. Een dier vergt tijd en aandacht, ze willen spelen, uitgelaten worden en het huis moet vaker en bondiger schoon worden gemaakt. Het is belangrijk om het hier met je partner over te hebben.

Je hebt het wel eens gehad over financiële kwesties

Samenwonen kost geld. Hebben jullie beide een baan? Gaat diegene die meer verdient ook meer betalen aan de kosten van het huishouden? Hoeveel willen jullie sparen, gaat het geld op een gezamenlijke rekening, wat is het budget dat jullie maandelijks willen uitgeven. Zijn er daarnaast financiële geheimen? Heeft ze bijvoorbeeld studieschulden? Het kan namelijk een domper zijn dat je hier later pas achter komt. We zeggen niet dat je alles van tevoren moet weten, maar leg het bijvoorbeeld eens op tafel tijdens het avondeten.

Je hebt het wel eens gehad over de toekomst en zitten daar op één lijn

De één wil direct kinderen nadat ze samen zijn gaan wonen, de ander wil daar totaal nog niet aan denken. Het is belangrijk dat je een beetje op dezelfde toonhoogte zit als het gaat om de toekomst.

Daarnaast is het belangrijk om te overleggen wat de ideale leefsituatie voor beiden is. Je wilt namelijk ook tijd voor jezelf behouden, wat zijn de huistaken in het huis? Denk daar ook over na.

Er is geen twijfel tussen jullie relatie

Het lijkt op een no-brainer, maar sommige stellen gaan samenwonen terwijl ze nooit hebben uitgesproken wat een relatie voor iemand inhoudt. Als jullie niet twijfelen over de relatie, dan is het een goed idee om samen te gaan wonen.

Ben je klaar om samen te gaan wonen? Check! Houdt hier ook rekening mee

Als jullie klaar zijn om samen te gaan wonen, dan is het van belang om te kijken of dit financieel ook kan. Er komt namelijk nog wel wat kijken wanneer je een huis gaat kopen of huren.

Samenwonen kost geld

Jullie moeten financieel ook klaar voor zijn. Wanneer je uit huis gaat, heb je te maken met vaste lasten. Denk aan huurkosten, hypotheek, verzekeringen, boodschappen, onderhoudskosten, kosten voor de televisie, internet, gas, elektriciteit en water.  Je betaalt namelijk zo €1000 á €2000 euro aan maandelijkse kosten. Soms is het beter om nog een jaartje te wachten zodat je nog even kan sparen om een buffer op te bouwen.

Zorg dat je goed verzekerd bent

Het is belangrijk dat je goed verzekerd bent. Denk aan een opstalverzekering (voor storm of brand), aansprakelijkheidsverzekering (je maakt iets kapot van iemand anders) en een rechtsbijstandverzekering (wanneer je zomaar wordt ontslagen). Daarnaast heb je ook nog een autoverzekering en inboedelverzekering.

Samenlevingsvorm

Ga je voor het eerst samenwonen? Je kunt er dan voor kiezen om bepaalde afspraken vast te leggen bij de notaris. Wil je bijvoorbeeld vastleggen hoeveel geld jullie beide hebben ingelegd in het huis? Dit helpt je wanneer het eventueel toch mis gaat. Denk bijvoorbeeld ook na wat er gebeurt als er plotseling iemand anders overlijdt. 

Een huis vinden

De laatste tijd is het moeilijk om een huis te vinden. Er wordt namelijk overgeboden op bijna ieder huis. Huurhuizen zijn daarnaast nauwelijks beschikbaar. Twijfel je nog om uit huis te gaan? Schrijf je dan eventueel alvast wel in bij de woningcorporatie voor een huurhuis. De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Nederland ligt gemiddeld op zeven jaar. Daarnaast kun je in je omgeving ook al vertellen dat je op zoek bent naar een huurwoning, hierdoor kunnen mensen aan jullie denken en is de kans op een woonruimte groter.

Alvast veel plezier met het samenwonen

De beslissing om samen te gaan wonen kan een grote impact op je leven en relatie hebben. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je het voor de juiste redenen doet en op één lijn zit over factoren zoals financiën en de toekomst. Je moet je klaar voelen en enthousiast zijn om samen te gaan wonen. De beslissing gemaakt? We wensen jullie alvast veel plezier met deze leuke stap in jullie leven.