In Nederland is de fiets één van de meest gebruikte vervoersmiddelen. Logisch dat je op een bepaalde leeftijd je kind gaat leren fietsen. Maar vanaf welke leeftijd moet je ‘beginnen’ met fietsen? Daarin kan er ook nog onderscheid gemaakt worden tussen met zijwieltjes en zonder zijwieltjes, in dit artikel gaan we daar dieper op in. Daarnaast geven we je nog een aantal tips om het leren makkelijker te maken.
Dit is de ideale leeftijd om te beginnen met fietsen
De ideale leeftijd om te beginnen met fietsen (zonder zijwieltjes) ligt zo rond de 3 tot en met 7 jaar. De meeste fietskenners raden een leeftijd van 5 jaar aan. Dit is sterk afhankelijk van de ontwikkeling en karakter van je kind. De één loopt namelijk ver voor in de ontwikkeling, de ander is wellicht iets trager in het leren van nieuwe dingen. Daarnaast kan zo’n grote fiets voor kinderen erg imiterend over komen voor kinderen.
Een handig stappenplan om je kind te leren fietsen
We hebben een aantal stappen op een rijtje gezet om je kind te leren fietsen. Wellicht zijn een aantal stappen niet van toepassing, dus die raden we aan om dan over te slaan.
Leeftijd: 1 á 2 jaar: gebruik de loopfiets met zijwieltjes
Zodra je kind de eerste stappen heeft gezet zijn ze klaar om te oefenen met de loopfiets. De loopfiets lijkt op een normale fiets, maar beschikt niet over trappers. Draaien, lopen, balanceren, snelheid maken, achteruitrijden en stoppen. Er zijn zoveel verschillende dingen die je kind leert met behulp van een loopfiets. Daarnaast ontwikkelen ze de motoriek, zelfvertrouwen en behendigheid.
De loopfiets is verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en prijsklassen. Wil je lang kunnen genieten van de loopfiets? Kijk dan naar een fiets die je op hoogte kan verstellen. Overigens heb je ook driewielers waar je de beschikking hebt over een duwstang. Deze driewielers beschikken overigens wel over zijwieltjes.
Leeftijd: 2 á 4 jaar: Fietsen met zijwieltjes of een grote loopfiets
De fiets met zijwieltjes kennen we allemaal. Aan de achterband zijn aan beide kanten een zijwieltje gemonteerd. Deze zorgen ervoor dat je kind makkelijker kan balanceren. In België raden ze overigens af om zijwieltjes te gebruiken. Volgens diverse onderzoeken kunnen kinderen beter met een loopfiets leren fietsen. Dit komt omdat het evenwicht houden één van de belangrijkste dingen is bij het fietsen.
Fiets met zijwieltjes zorgt ervoor dat het kind leert te remmen, kracht te zetten met de trappers en te sturen. Het is daarom een mooi opstapje voor het leren van fietsen op de grote fiets, zonder zijwieltjes. Overigens kun je ook kiezen voor een grotere loopfiets die geen zijwieltjes meer heeft. Door de professionals wordt dit aangeraden.
Leeftijd: 3 á 5 jaar: fietsen zonder zijwieltjes
Wanneer je kind ongeveer 3 á 5 jaar is, dan kun je beginnen met het leren van fietsen zonder zijwieltjes. Zoals we hierboven ook al aangaven is dit sterk afhankelijk van de ontwikkeling van je kind. Eén kind is er namelijk eerder klaar voor dan de ander. Gemiddeld ligt de leeftijd op 5 jaar, maar we zien steeds vaker kinderen fietsen zonder zijwieltjes.
Het fietsen zonder zijwieltjes is het lastigste van deze lijst, omdat je geen hulpmiddelen meer hebt. Je moet zelf trappen, balanceren en sturen. Probeer het gewoon een aantal keer uit. Mocht het totaal niet lukken, dan kun je het altijd nog over een aantal maand weer proberen. Zorg er wel voor dat je de juiste benodigdheden hebt zodat je kind zo makkelijk mogelijk leert fietsen.
Tips bij het leren van fietsen
Er zijn een aantal hulpmiddelen die ervoor zorgen dat het leren iets makkelijker gaat. Daarnaast geven we nog een aantal tips.
1) Balanstrainer
Bij het leren fietsen wil je jouw zoon of dochter vaak een zetje in de rug geven. Hierdoor krijg je vaart en is het makkelijker om op de fiets te blijven. Het is vermoeiend en onhandig om je kind te helpen in een onnatuurlijke houding. Daarnaast merkt je zoon of dochter dat ze wellicht een vervelend gevoel hebben omdat ze nog niet helemaal ‘vrij’ zijn. Ze willen namelijk niet gedrukt worden met de hand. We merken dat heel veel ouders ontzettend blij zijn met een balanstrainer voor de fiets, ook wel een duwstang genoemd. Vooral voor kinderen die weinig zelfvertrouwen hebben is dit een ideale uitkomst.
2) Kinderfietshelm
Leren fietsen is met vallen en opstaan. De kans is dus groot dat je kind een keer van de fiets afvalt, dat is natuurlijk helemaal niet erg. Met behulp van een kinderfietshelm weet je zeker dat er geen erge ongelukken gebeuren. Daarnaast is het ook verstandig om de kinderfietshelm standaard te gebruiken.
3) Knie, pols en elleboogbeschermers voor kinderen
Qua bescherming kun je nog een stapje verder gaan. Schaafwonden op de knie, pols en elleboog zijn onvermijdelijk wanneer je valt. Met behulp van speciale beschemers zijn deze lichaamsonderdelen ook beschermd tegen schade. Hierdoor is het veel leuker om te fietsen.
4) Zorg dat ze met de voeten aan de grond kunnen komen
De grootte en hoogte van de fiets is een essentieel deel bij het leren fietsen. Het is belangrijk dat je kind nog met de voeten aan de grond komt wanneer ze op het zadel zitten. Ze hebben hierdoor een houvast. Zorg er daarom voor dat je eerst een kleine fiets aanschaft. Zet vervolgens daarna het zadel en stuur steeds iets hoger.
5) Gebruik eerst een loopfiets en maak snelheid
De grootste tip die we kunnen geven: gebruik eerst een loopfiets en zorg dat je kind vervolgens voldoende snelheid maakt. Wellicht kun je ervoor zorgen dat wanneer ze een beetje vaart hebben, ze de voeten van grond moeten halen. Hierdoor moeten ze zich blijven balanceren. Ze zullen hier echt een voordeel mee hebben wanneer ze op de grote fiets stappen. Vervolgens kun je er één trapper aan toevoegen zodat ze leren met het opstappen van de fiets.
6) Leren remmen en stoppen
Veel ongelukjes gebeuren wanneer je kind wilt stoppen of remmen. Ze zijn dan nog niet gewend dat ze de voet op de grond moeten zetten. Zorg ervoor dat je dit leert met je kind, zodat ze niet onnodig hoeven te vallen.
7) Bekijk YouTube video’s
Gelukkig staan er op YouTube ontzettend veel video’s met nog meer tips en tricks over hoe je een kind leert fietsen. Zoek eventueel ook met behulp van Engelstalige zoektermen zodat je nog meer content kunt kijken over dit onderwerp.
Hoelang duurt het voordat kinderen leren fietsen op een gewone fiets?
Bij het leren van fietsen komt een aantal dingen bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan:
- Sturen
- Balanceren
- Trappen
- Reactietijd
- Remmen
- Hand – oog coördinatie
Hoelang je kind er over doet om dit onder de knie te krijgen? Dat hangt ervan af. Sommige kinderen hebben het binnen 5 minuten onder de knie, de ander heeft er 5 middagen voor nodig. Zorg ervoor dat je het kind zelfvertrouwen geeft en je steeds vaker loslaat. Op een gegeven moment moet hij of zij zelf leren om de balans te houden. Mooiste zou zijn dat je tussen 3 tot 7 jaar leert fietsen.
Hoi, ik ben Patrick Wessels, een online marketeer die naast zijn werk graag mensen een handje verder helpt. Mijn blog is een plek waar ik mijn passie voor cadeaus, handige gadgets en allerlei interessante tips deel. Mijn schrijfstijl is eerlijk en oprecht, en ik hoop dat je er iets waardevols uit kunt halen. Dus, welkom op mijn digitale stekje! Voel je vrij om rond te neuzen, laat me weten wat je ervan vindt en als je vragen hebt, stuur me gerust een berichtje.